Miody


Miody


Miód, podobnie jak inne produkty pszczele, ma własności lecznicze. Należy do pokarmów łatwo przyswajalnych przez organizm ludzki. U dzieci wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych jest często stosowanym lekiem w chorobach serca. Pomaga również w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, wątroby, chorób oczu.

W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżniamy miody:

  • spadziowe

  • mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe)

  • nektarowe (kwiatowe) : Miód taki w większości wypadków jest jasny i odznacza się wyraźnym aromatem. Pochodzi z nektaru różnych roślin, a miody odmianowe mają przewage nektaru jednej rośliny.

Rodzaje miodów odmianowych :

  • Miód akacjowy w stanie płynnym jest bezbarwny lub ma kolor jasnosłomkowy, natomiast skrystalizowany ma kolor jasnosłomkowy lub kremowy. Odznacza się dużo większą zawartością sacharozy niż wszystkie inne miody nektarowe. Jest lubiany przez dzieci. Ma uspokajające i ogólnie wzmacniające właściwości, stosowany jest przy lekkich postaciach cukrzycy, w schorzeniach przewodu pokarmowego, przy schorzeniach nerek i układu moczowego, w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, w chorobach skóry.

  • Miód bławatkowy ma barwę złocistożółtą, zapach bławatka. Jest to miód o ostrym, charakterystycznym smaku.

  • Miód gryczany nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, o ostrym, lekko piekącym smaku. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną, stosowany przy chorobach serca i układu krążenia, ochraniający i odtruwający wątrobę. Także przy osłabieniu wzroku, słuchu, przy kłopotach z pamięcią.

  • Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor żółty lub zielonkawożółty, a po skrystalizowaniu kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Ostry w smaku z lekką goryczką. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną, stosowany jest przy schorzeniach dróg oddechowych, przeziębieniu, grypie, w chorobach serca i układu krążenia, w schorzeniach układu nerwowego, w schorzeniach ginekologicznych.

  • Miód malinowy w stanie płynnym ma kolor żółtawy, a po skrystalizowaniu żółtozłocisty. W smaku łagodny, lekko kwaskowaty o lekkim zapachu malin. Lubiany przez dzieci. Stosowany przy schorzeniach mięśnia sercowego i jako lek przeciw miażdżycowy. Ma właściwości rozgrzewające, działa napotnie, przeciwgorączkowo, podawany przy przeziębieniach, oraz w schorzeniach górnych dróg oddechowych i w nieżycie żołądka.

  • Miód rzepakowy w stanie płynnym ma kolor słomkowy, a po skrystalizowaniu jest biały. W smaku bardzo słodki. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów. Ma działanie regeneracyjne, przydatny w chorobach serca, w schorzenia wątroby i dróg żółciowych, w leczeniu chorób z przeziębienia, zapalenia górnych dróg oddechowych, przyśpiesza gojenie ran.

  • Miód wielokwiatowy w stanie płynnym kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Stosowany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, łagodzi objawy alergii, można go stosować zapobiegawczo, także w chorobach serca i naczyń, w chorobach wątroby, woreczka żółciowego, w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia.

  • Miód wrzosowy w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny, po skrystalizowaniu pomarańczowy lub ciemnobrunatny. Smak lekko gorzkawy, ostry. Przeciwdziała chorobom pęcherza moczowego, nerek, prostaty.

  • Miody spadziowe : W Polsce przeważają miody spadziowe z jodły i świerka, rzadko spotyka się miody spadziowe z drzew liściastych. Z drzew iglastych zawierają substancje lecznicze stosowane w schorzeniach dróg oddechowych. Są najczęściej ciemne z odcieniem zielonkawym lub szarym. W stanie płynnym są prawie czarne, po skrystalizowaniu rozjaśniają się. Miody spadziowe z drzew liściastych mają nieprzyjemny smak, a z drzew iglastych - łagodny, lekko żywiczny. Zawierają znaczny procent cukru złożonego, melezytozy (cukier modrzewiowy) którego jest mało w miodzie nektarowym.

 

Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.

Dawkowanie u dzieci :

  • niemowlęta poniżej pierwszego roku życia nie powinny dostawać miodu
  • dzieci w wieku 1 - 4 lat 7 g (1 łyżeczka) dziennie
  • dzieci w wieku 5 - 12 lat 15 - 40 g miodu dziennie

Skład (wartości przybliżone) :

  • cukry - fruktoza 40%, glukoza 30%, inne cukry proste i wielocukry
  • enzymy
  • witaminy
  • mikroelementy
  • kwasy organiczne
  • aminokwasy
  • hormony
  • inhibiny
  • substancje zapachowe

Pyłek kwiatowy

Jest produktem pszczelim zbieranym z kwiatów roślin. Żródło białka i witamin.

Zawiera :

  • dużą zawartość witamin z grupy B
  • cukry proste i złorzone
  • aminokwasy, w tym argininy

Pyłek zbierany z różnych roślin oraz w różnych okresach zbiorów wykazuje różnorodne działanie. Sprzedaje się go w postaci wysuszonych obnóży, tabletek, granulatu oraz w postaci mieszaniny z miodem. Dzieciom można podawać pyłek mielony z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.
Nie bez powodu zwany "bombą witaminową", znajduje zastosowanie w rekonwalescencji, przy braku apetytu, awitaminozie, schorzeniach układu pokarmowego i wątroby. Poprawia samopoczucie, podnosi kondycję i wzmacnia odporność organizmu.

Piegrza

Jest to pyłek kwiatowy, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórce plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w gnieździe pszczelim.

Proces fermentacji (kwas mlekowy - konserwuje) wywoływanej przez pałeczki Lactobacillus sprawia, że w tej postacji jest on łatwiej przyswajalny. Ma bogadszy skład od pyłku kwiatowego i jest lepiej od niego zakonserwowana i łatwiej przyswajalna.

Skład jest zbliżony do składu pyłku. Ma jednak mniej białka i tłuszczu, a więkcej cukrów i innych skłądników.

  • witaminy: A,B1,B2,B3,B6,B12,C,PP,E,D,K,H
  • makroelementy: P,S,Cl,K,Ca,Na
  • mikroelementy: Mg,Fe,Cu,Zn,Co,Mo,Se,Cr,Ni,Si
  • enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza i in.

Podobnie jak pyłek ma własności odżywcze, antybakteryjne i odtruwajace. Stosowana w leczeniu jelit, anemii, chorób nadciśnienia, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, w chorobach układu nerwowego.

W mieszaninie z miodem wykazuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczną aktywność miodu.

Mleczko pszczele

zwane eliksirem młodości. Zawiera witaminy B,C,D,E, białka, aminokwasy, wapń, miedź, żelazo, fosfor, krzem. Wspomaga regenerację organizmu, rozszerza naczynia krwionośne.

 

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem