Przyprawy

MAJERANEK (MAJORANA HORTENSIS)
do potraw : głównie ciężkostrawnych (dodawany pod koniec gotowania) z przyprawami : najlepiej tylko z pieprzem i solą, także z tymiankiem, szałwią i rozmarynem
nie łączymy z przyprawami : oregano
działanie : pobudza trawienie, także działanie wykrztuśne, przeciwskurczowe, przeciwzapalne, rozgrzewające, likwiduje wzdęcia, na katar (maść), przy pierwszych objawach przeziębienia

OREGANO : (ORIGANUM VULGARE)
do potraw : (typowy dla kuchni włoskiej) do pomidorów, cukinii, zupy ziemniaczanej i pizzy (dodawać w trakcie gotowania)
nie łączymy z przyprawami : majerankiem

KMINEK (CARUM CARVI)
do potraw : tłustych mięs, warzyw, szczególnie do kapusty i ziemniaków, dodatek do pieczywa, ciasteczek, szarlotki, serów
działanie : ułatwia trawienie

TYMIANEK (THYMUS VULGARIS)
do potraw: dodatek do mięsa, drobiu i dziczyzny, potraw z grochu, fasoli, pomidorów, papryki, kapusty i ryb
z przyprawami : pietruszką, czosnkiem, cebulą, liściem laurowym, rozmarynem i szałwią
nie łączymy z przyprawami : majerankiem
działanie : ułatwia trawienie

BAZYLIA (OCIMUM BASILICUM)
do potraw : pieczeń jagnięca i wieprzowa, mielone mięso, potrawy z gorących pomidorów, ryby, sosy, zupy warzywne, grochówka, dania z fasoli, pizza, sałatki z ryżu
 z przyprawami : czosnkiem, cebulą i pieprzem, szałwią, rozmarynem, estragonem
działanie : przyspiesza trawienie, znosi nadmierną fermentację i wzdęcia, działa rozkurczowo, moczopędnie, mlekopędnie, pobudza serce i nerwy

IMBIR (ZINGIBER)
do potraw : dodaje się do pierników, herbatników, ciastek, puddingów, pikli, także do kompotów, likierów, grzanego wina oraz piwa, do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków
działanie : na reumatyzm, alergię, choroby serca, do obniżenia ciśnienia i poziomu cholesterolu, uśmierza ból głowy, na rozstrój żołądka, bóle menstruacyjne

LUBCZYK (LEVISTICUM OFFICINALE)
do potraw : liście do zup (kartoflanki, pomidorowej i rosołu), korzeń do ciemnych sosów, mięsa baraniego, króliczego i drobiu, sałat, wchodzi w skład "Maggi", owoce do wypieku białego pieczywa
działanie : moczopędne, wiatropędne i wykrztuśne, w dolegliwościach trawiennych, w chorobach serca

SZAŁWIA LEKARSKA (SALVIA OFFICINALIS)
do potraw : potraw mięsnych (dziczyzna, pieczeń barania, szaszłyki, wędliny), do sosów, tłustych ryb i drobiu, świeże liście do sałat i warzyw
działanie : poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, działa kojąco na depresję, zmęczenie, wyczerpania, napar łagodzi zapalenie gardła i skóry, przy nadmiernym poceniu nocnym, środek moczopędny

WANILIA (VANILLA):
do potraw : do kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i wielu, wielu deserów, również używana jako dodatek do sosów do ryb, skorupiaków, do potraw z cielęciny, do wypieków cukier waniliowy
działanie : w stanach gorączkowych, zaburzeniach trawienia, nalewka wzmacnia mięsień sercowy, wzmacnia odporność psychiczną

 
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem